Werken als zelfstandige

Werken als zelfstandige

Als buitenlander kunt u ook in Nederland werken als zelfstandige. Als zelfstandige kunt u zich laten inhuren door particulieren en bedrijven. Als u een bedrijf wilt starten in een bepaalde branche moet u soms aan speciale voorwaarden voldoen. In dit artikel kunt u meer informatie lezen over het zelfstandig werken in Nederland. 

Werken in Nederland als buitenlander

Als u  langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven moet u een verblijfsvergunning aanvragen voor arbeid als zelfstandige. Om Nederland in te mogen reizen heeft u een machtiging tot voorlopig verblijf nodig. U kunt een verblijfsvergunning en machtiging tot voorlopig verblijf in één keer aanvragen. Als u al minimaal 5 jaar in een andere EU-lidstaat heeft gewoond kunt u zonder machtiging tot voorlopig verblijf Nederland in reizen. U dient dan wel bij aankomst in Nederland een verblijfvergunning aan te vragen. 

Zelfstandig werken

Iemand die zelfstandig werkt wordt in Nederland ook wel een zzp'er genoemd. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Als u voor uzelf begint is het belangrijk u te realiseren dat u andere rechten en plichten heeft dat iemand in loondienst. Zo bouwt iemand in loondienst meestal automatisch pensioen op. Als zzp'er moet u de pensioenopbouw zelf regelen. Als u werkeloos wordt heeft u niet altijd recht op een uitkering. Laat u daarom goed informeren. Artsen moeten zich in Nederland laten registeren in het BIG-register. 

Terug naar overzicht