Sociale zekerheid

Het sociale stelsel van Nederland is zo ingericht dat iedereen gegarandeerd inkomen/verzorging heeft. Mensen die zelf (even) niet kunnen voorzien in hun levensbehoefte kunnen aanspraak maken op bijvoorbeeld uitkeringen. Het sociale stelsel van Nederland wordt gefinancierd met sociale premies en belastingen.

Uitkeringen

In Nederland kennen we verschillende soorten uitkeringen. Een bekende uitkering in Nederland is de werkeloosheidsuitkering. Wanneer u in Nederland werkeloos wordt kunt in u aanmerking komen voor deze uitkering. Uitkeringen worden betaald door overheidsinstanties, het UWV en de gemeente. Of u recht heeft op een uitkering kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld uw arbeidsverleden in Nederland. 

Verzekeringen

Alle inwoners van Nederland zijn verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten. Iedereen van 18 jaar en ouder is bijvoorbeeld verplicht een zorgverzekering af te sluiten. U dient dan minstens een basisverzekering af te sluiten. U kunt ook kiezen uit aanvullende pakketten voor bijvoorbeeld extra dekking bij tandartskosten. Eigenaren van voertuigen zijn verplicht een WA-verzekering af te sluiten.